analiza fizykochemiczna i bakteriologiczna wody

Co to jest fizykochemiczna i bakteriologiczna analiza wody?

Wodę można badać zarówno pod względem składu fizykochemicznego, jak również zawartości w niej poszczególnych bakterii, wirusów czy pierwotniaków. Fizykochemiczna analiza wody bada dokładnie  wszystkie parametry cieczy, natomiast bakteriologiczna analiza pokazuje zawartość w wodzie poszczególnych bakterii, które mogą być groźne dla naszego zdrowia, a nawet życia. Ponadto otrzymanie konkretnych wyników znacznie ułatwia dobór filtrów do wody.

Jakie choroby mogą wywołać bakterie zawarte w wodzie?

Woda jest naturalnym środowiskiem życia mikroorganizmów. Żyją w niej bakterie, wirusy, grzyby oraz bakteriofagi. Często jednak obok naturalnej i niegroźnej mikroflory mogą pojawić się również bakterie i wirusy chorobotwórcze. Najczęściej mikroorganizmy chorobotwórcze pojawiają się w środowisku, gdzie woda ma pośredni lub bezpośredni kontakt z odchodami ludzkimi lub zwierzęcymi. Bakterie i wirusy mogą powodować wiele chorób. Mogą to być niegroźne dolegliwości żołądkowe lub groźne zatrucia pokarmowe – m.in. tyfus, zapalenie wątroby lub czerwonka.

Zadbaj o swoją wodę

Dlatego też warto zbadać wodę pod kątem bakteriologicznym, a w szczególności tę wodę, która przeznaczona jest do celów spożywczych. Nie ma jednak konieczności badania wody pod kątem każdego możliwego zagrożenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.