Wśród systemów oczyszczania wody dostępnych na rynku, największą popularnością cieszy się odwrócona osmoza. Proces ten gwarantuje precyzyjne i dokładne usuwanie z cieczy rozmaitych niebezpiecznych dla zdrowia i życia ludzi substancji, m.in. wirusów i bakterii. Odwrócona osmoza zapewnia większą efektywność niż inne systemy filtrujące, takie jak ultrafiltracja czy nanofiltracja.

Woda do spożycia od zaraz

Woda uzyskiwana w procesie odwróconej osmozy pozbawiana jest minerałów. Dlatego system filtrujący powinien być wyposażony w odpowiedni mineralizator, pozwalający na wyrównanie składu cieczy. Za sprawą odpowiedniego filtru mineralizującego możliwe jest zachowanie w wodzie wszystkich korzystnych dla zdrowia elementów. Uzyskiwana w procesie odwróconej osmozy ciecz jest optymalnie miękka i krystalicznie czysta. Dzięki temu nadaje się do natychmiastowego użytku.

Potrawy i napoje bogate w smaku

Ciecz poddana filtracji w procesie odwróconej osmozy może być bezpośrednio spożywana, a także bez obaw podawana dzieciom. Dzięki temu odwrócona osmoza sprawdza się z powodzeniem w pomieszczeniach kuchennych. Pozwala na uzyskanie klarownej i posiadającej lepsze właściwości organoleptyczne wody, która dodatkowo nie pozostawia osadów w urządzeniach AGD oraz korzystnie wpływa na smak potraw i napojów.