Strona główna » Blog » Ultrafiltracja – kiedy się sprawdzi?

ultrafiltracja Ecoperla Slimline POU

Ultrafiltracja – kiedy się sprawdzi?

Ultrafiltracja jest jednym z procesów membranowych. Obecnie w Polsce do najbardziej znanych i najczęściej stosowanych należy odwrócona osmoza, jednak inne metody filtracji wody w kuchni również zyskują na znaczeniu. Należy brać pod uwagę, że nie wszystkie sprawdzają się w konkretnych przypadkach. Kiedy ultrafiltracja będzie najlepszym wyborem? Na jaką się zdecydować?

Systemy ultrafiltracji należą do jednych z najmniej dokładnych procesów membranowych. Plasują się za nanofiltracją oraz odwróconą osmozą, jednak w wielu przypadkach są wystarczającą metodą oczyszczania wody pitnej.

Ta metoda uzdatniania wody wyróżnia się na tle innych kilkoma zaletami. Jako jedną z najważniejszych można wymienić fakt, że nie powoduje odrzutu do kanalizacji. Cała woda jest filtrowana na bieżąco i w takiej formie docelowo dostarczana użytkownikowi. W dodatku nie mamy tu do czynienia z żadnym zbiornikiem na magazynowanie wody, dzięki czemu ta zawsze jest świeża.

Wiele osób powinno się również ucieszyć z faktu, że ultrafiltracja w żadnym stopniu nie redukuje minerałów obecnych pierwotnie w wodzie. Jest wielu przeciwników mineralizatorów, a ten system uzdatniania wody doskonale odpowiada na ich potrzeby.

Dzięki swoim cechom charakterystycznym ultrafiltracja doskonale sprawdza się, kiedy:

  • W gospodarstwie domowym woda jest mało lub średnio zanieczyszczona, nie ma żadnych przekroczeń, a potrzebne jest jedynie doszlifowanie właściwości organoleptycznych wody
  • W niewielkich kuchniach w blokach – brak zbiornika na magazynowanie wody sprawia, że ultrafiltracja powinna zmieścić się nawet w już częściowo zajętej szafce pod zlewozmywakiem. Nie będzie potrzeby dużej przestrzeni na montaż
  • W gospodarstwie domowym, w którym już funkcjonuje stacja uzdatniania wody na cały dom, jednak domownicy chcą poprawić smak i zapach wody pitnej. Ultrafiltracja sprawdzi się tu idealnie!
  • W przypadku niewielkiego budżetu na urządzenie filtracyjne oraz chęci korzystania z wody spożywczej ze wszystkimi obecnymi w niej pierwotnie minerałami

Który system ultrafiltracji wybrać?

Na rynku mamy do czynienia z wieloma producentami oraz bardzo różnymi pod względem jakości i wykonania urządzeniami.

Ostatnio pojawiła się bardzo ciekawa propozycja, która różni się nieco od standardowych systemów wykorzystujących w swoim działaniu membranę ultrafiltracyjną.

Ecoperla Slimline POU to najnowszy produkt, który jest dziełem polskiej marki Ecoperla oraz Erie Water Treatment. W całości powstaje na terenie Europy z wysokiej klasy komponentów, ze szczególnym przywiązaniem uwagi do ich wykonania. Wszystko idealnie do siebie pasuje i tworzy spójną, genialnie działającą całość.

Czym wyróżnia się Ecoperla Slimline POU na tle konkurencji?

Tym, co można zauważyć już po pierwszym spojrzeniu na Ecoperla Slimline POU jest wielkość wkładów filtracyjnych. Producenci zdecydowali, że wybiorą te z większą powierzchnią filtracyjną, niż jest obecna w standardowych rozwiązaniach.

Dzięki temu woda dłużej pozostaje we wnętrzu wkładów, jest dokładniej oczyszczana. Ogromnym plusem jest fakt, że wkład zużywa się dwa razy wolniej od standardowych. Każdy z trzech etapów w Ecoperla Slimline POU powinien zostać wymieniony po upływie roku, a nie 6 miesięcy.

Dużą zaletą jest szczelność wkładów. Są tak skonstruowane, by nie było mowy o tym, że coś dostanie się do środka i spowoduje skażenie wewnątrz.

Zastosowano też kilka ciekawych rozwiązań konstrukcyjnych:

  • Blokadę obrotową we wkładach – umożliwia prostą i bezproblemową wymianę wkładów podczas serwisu
  • Automatyczny zawór zwrotny – dzięki niemu nie trzeba za każdym razem zamykać dopływu wody do urządzenia.
  • Szybkozłącza – pozwalają na szybkie i bezproblemowe połączenie ze sobą wszystkich elementów konstrukcyjnych
  • Wnętrze wylewki – wewnątrz kranika znajduje się plastikowa wkładka zapobiegająca kontaktowi wody z metalowymi elementami. Proces poboru wody jest szybki i higieniczny

Jak przebiega filtracja w Ecoperla Slimline POU?

Oczyszczanie wody w Ecoperla Slimline POU opiera się na trzech prostych etapach. Pierwszym z nich jest wkład wstępny, którego zadaniem jest oczyszczenie wody z cząstek stałych. Następnie woda przepływa przez wkład z prasowanym węglem aktywnym.

Na tym etapie redukowane są zanieczyszczenia chemiczne, jak choćby chlor, wpływające negatywnie na odczucia smakowe i zapach wody.

Jako ostatni wkład założono membranę ultrafiltracyjną, która zatrzymuje na swojej powierzchni wszystkie zanieczyszczenia większe niż 0,1 mikrona, w tym: niektóre metale ciężkie, cysty, bakterie, wirusy.

Woda z kranu może być pyszna!

Jeśli do tej pory nie smakowała Ci kranówka i szukałeś sposobu na uzyskanie smaczniejszej wody pitnej, to Ecoperla Slimline POU jest bardzo dobrą odpowiedzią na Twoje potrzeby. Niewielki rozmiar i niepozorne trzy etapy filtracji wody w rzeczywistości dają wspaniałe efekty i zapewniają smaczną oraz świeżą wodę w każdych ilościach. W dodatku jest to filtr bardzo ekologiczny i na pewno nie obciąży portfela!

2 comments

  1. Ola Majewska says:

    Widziałam ten filtr u znajomych w szafce, ładnie się prezentuje 🙂 Zastanawiam się trochę nad nim, ponieważ mam wodę z wodociągu, ale muszę używać dzbanka żeby pić kranówę. I sama nie wiem czy opłaca się wymieniać wkłady co 3 tygodnie, czy nie lepiej właśnie zainwestować w taki filterek, szczególnie, że jeszcze lepiej oczyszcza niż zwykły dzbanek.

  2. Marek says:

    O firmie Erie słyszałem od znajomego restauratora, jednak przy poszukiwaniu odpowiedniego filtra do kuchni natknęłam się na markę Ecoperla. Czytając o filtrze, który powstał przy współpracy tych dwóch firm, nie mam wątpliwości na co się zdecyduję 🙂 A to tylko jeden z wielu plusów, które dostrzegam w tym filtrze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.