odwrócona osmoza - niezawodny filtr kuchenny

Dlaczego tyle mówi się o odwróconej osmozie?

Temat odwróconej osmozy w przypadku filtrowania i uzdatniania do picia wody w gospodarstwach domowych jest bardzo mocno dyskutowany w mediach, szczególnie w internecie. Powstało wiele mitów dotyczących tego rodzaju oczyszczania wody. Czy są one jednak słuszne?

Jak to jest z tą odwróconą osmozą?

Jednym z najczęstszych zarzutów jest to, że odwrócona osmoza prowadzi do marnowania dużych ilości wody. Przekonanie to bierze się stąd, że rzeczywiście – na wyprodukowanie jednego litra oczyszczonej wody filtr zużywa więcej wody z ujęcia. Jednak najnowsze filtry odwróconej osmozy pozwalają na wyprodukowanie litra czystej wody z dwóch litrów wody z kranu. Co nie oznacza jednak, że ta pozostała woda się marnuje. Można ją bez najmniejszych problemów wykorzystywać do podlewania ogródka czy innych czynności gospodarczych.

Odwrócona osmoza to wiele zalet

Troska o środowisko jest o wiele bardziej skuteczna dzięki tej metodzie, a dodatkowo zaś powstaje tańsza woda do picia. Już samo to powinno przekonać wielu do zastosowania filtrów odwróconej osmozy we własnej kuchni. Smaczna woda z odwróconej osmozy, która powstaje po przefiltrowaniu kranówki, doskonale sprawdza się w trakcie przygotowywania posiłków. Sprawia, że są nie tylko o wiele zdrowsze, ale i z pewnością smaczniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *