Twarda woda uznawana jest powszechnie za szkodliwą dla ludzkiego zdrowia – okazuje się jednak, że to mit, a zawarte w niej związki mineralne mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Szkodliwość twardej wody jest jednak faktem w odniesieniu do użyteczności akcesoriów kuchennych i instalacji sanitarnej. Wobec tego niejednokrotnie konieczne okazuje się podjęcie działań zmiękczających wodę – w tym celu dostępne są rozmaite filtry.
Twardość wody – jak rozpoznać?
Twarda woda cechuje się wyższym stopniem zmętnienia, może również zmieniać smak napojów i potraw przyrządzanych na jej bazie. Ponadto zauważalny jest osad, wytrącający się z niej i osiadający w rurach i na akcesoriach sanitarnych oraz kuchennych. To głównie on staje się powodem zamontowania filtra do zmiękczania wody.
Miękka woda – zalety
Niezaprzeczalnym atutem miękkiej wody jest jest neutralność pod względem smaku oraz wyglądu. Oczywisty jest także brak osadu, który w miękkiej wodzie nie pojawia się niemal wcale, co sprzyja zachowaniu żywotności instalacji oraz sprzętów, mających styczność z wodą. Wobec tego zasadne wydaje się zmiękczanie wody – w tym celu należy zaopatrzyć się w specjalny filtr, dostępny w sklepach branżowych.
Ecopela Slimline – najlepsze rozwiązanie
Jeżeli pragniesz mieć w swoim domu miękką, bezpieczną wodę i poszukujesz dobrego rozwiązania, warto przyjrzeć się parametrom zmiękczaczy wody polskiej marki z serii Ecoperla Slimline. Jest dostępny w 3 rozmiarach, dzięki czemu dopasuje się do potrzeb każdej rodziny. Wykonanie kabinetu z trwałego materiału pozwala na filtrację wody ciepłej. Panel jest bardzo prosty w obsłudze, a montażu można dokonać samodzielnie.
Więcej na temat zmiękczaczy wody Ecoperla Slimline można przeczytać na stronie internetowej: https://www.krainawody.pl
ostatnie komentarze